Natuurtuinieren in de praktijk

DE TUIN ZOMERKLAAR
Het is net maart, en de krokussen verschijnen tussen het gevallen blad.
Dan is het tijd om de tuin op te ruimen, zodat het nieuwe groen gezien kan worden, de zon de aarde kan verwarmen en het gevallen zaad laat ontkiemen. De hele winter hebben we het dode spul laten liggen en staan. Waarom?

 • Uitgebloeide zaaddozen kunnen zeer decoratief zijn, o.a. van campanula's, sintjanskruid, vingerhoedskruid, teunisbloem, ruige anjer en natuurlijk de kaardebol. Maar niet alleen voor het zicht verdienen ze de tuin in de winter sfeer te geven, al vinden sommige mensen, gewend aan 'winterklaar' (een in de herfst al opgeruimde tuin), die uitgebloeide dingen 'doods' (ik vind juist een opgeruimde tuin doods).
 • De zaaddozen zijn een schuilplaats van allerlei insekten.
 • De achtergebleven zaden worden door vogels en muizen gegeten. Vooral de zaden van de teunisbloem zijn olierijk, putter, barmsijs en pimpelmees komen erop af.
 • Onder de laag afgevallen spul liggen allerlei zaden en huizen tal van insekten, weer een voedselbron van bodemvogels als merel, heggemus, duiven.


 • Dat betekent, dat in een natuurtuin als de onze, waar in de winter bijna geen bezoekers komen, het spul rustig kan blijven liggen tot het voorjaar. De stengels die we nu opruimen, blijven ook nog weken liggen op de composthoop, zodat ze insekten eruit kunnen kruipen in de loop van de tijd.
  Rob van Iren

  Voorjaarsbeeld van Kaardeboltuin
  Voorjaarsbeeld van Kaardeboltuin
  Boerenkrokus Gevlekt longkruid
  Wilde narcis Stengelloze sleutelbloem
  Slanke sleutelbloem Leverbloempje

  Bloeiende toverhazelaar

  Wilde narcis in vol ornaat